Начало / СРЕБРО / Сребро за скрап?!

Сребро за скрап?!

Възможно ли е да говорим за даване на сребро за скрап? Макар да звучи налудничаво, това е доста добро предложение, което дава идея какво да направим със старите сребърни бижута. В чекмеджето на всяка жена отлежават поне няколко сребърни пръстена или други накити. Изминалото време е сложило своя отпечатък или модните тенденции са изхвърлили съответното бижу от своите модни редици. Тогава изниква въпросът „ Какво да направим със старите накити?“ И дума не можа да става те да бъдат изхвърлени на боклука, като евтини имитации. Но мястото, което заемат в кутията за бижута е необходимо за новите попълнения. Именно тук на помощ идва предложената идея – ненужните сребърни бижута да бъдат предадени за скрап. В следващите редове ще се опитаме да изясним значението на тази дейност.

Първо, какво се крие под определението „сребърни бижута за скрап“? Тези накити са бижута, украшения, които са повредени поради някаква причина. Те могат да бъдат смачкани, накъсани или надраскани, а при тези обстоятелства, тяхната продажба като нови е немислима. Към този вид бижута спадат и тези, които не са актуални или, към които няма проявен интерес. Преди сребърните накити да бъдат предадени за скрап, трябва да се установи наличието на маркировка за проба, 925 . Ако такава маркировка липсва, изкупуващият среброто може да откаже да го приеме, или в най – добрия случай, да приеме, че предлаганите сребърни накити са с проба 500 ( значително по – ниска ).

Цената на изкупеното сребро се определя от фирмите, които се занимават с търговия с благородни метали. Понякога, в мазите на старите къщи или на таваните ,хората могат да открият сребърни монети. В периода на Турското робство, те са били най – често срещаното платежно средство. Днес, те нямат особена нумизматична стойност, но за сметка на това вложеното в тях сребро е ценно. Това дава възможността, те да бъдат предадени за скрап заедно с останалите сребърни бижута. Цената на дадените за скрап сребърни монети се определя от цената на среброто на световните борси за съответния ден. От това следва, че цената, която се получава е различна за всеки един ден.

Дори и старото сребро се цени добре. Дали ще бъде продадено в антиквариат или предадено за скрап, качествата му на благороден метал продължават да се ценят.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>