Начало / ЗЛАТО / Цена на златото

Цена на златото

След като става дума за цена, то преди златото да се трансформира в бижу, то неминуемо се третира като стока. Нека да видим дали определянето на цената на златото е проста задача? Съвсем краткият отговор е „не“.

Върху цената на златото влияние оказват няколко фактора. Макар да не ви се вярва това са лихвите и процентът на инфлацията. Правилото в днешно време е следното „Колкото е по-висока реалната лихва, толкова по-ниска е цената на златото“. Какво е отношението цена на златото – процент на инфлацията. Докато процентът на инфлацията продължава да пада, цените на златото растат. Това е една от причините във времена на криза много хора да предпочитат да инвестират в злато. Така няма да има опасност от загуби, когато процентът на инфлация се покачи отново.

Каква е връзката между цена на златото и валутата? Истината е, че цената на златото е в непосредствена връзка с долара, а не с всяка валута. Ако цената на долара се покачва, то цената на златото се понижава. И разбира се най-важното правило, когато става дума за стоки, пазарът на търсене и предлагане определя цената на златото. В днешно време предлагането не може да отговори на потребности на търсенето. По този начин се създава ниша. И се смята, че след 4 000 тона злато, които са се търсили през 2010, тенденцията продължава да се увеличава.

Цената на златото ще се запази, в случай че тази ниша, която се получава между търсене и предлагане, бъде трайно повлияна. Един от начините за повлияване е преработката от страна на бижутерийната индустрия.
В България, за да сте информирани за курса на златото, то може да следите курса на БНБ. От там по веригата се определя и цената на златото. Съществува „Съюз на златарите в България“. Така през изминалата година реалната цена за качествени накити в златарските ателиета е била 80 лева за грам.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>